Gips

Ineke de Jong-den Hartog

Wat is het?

Bijna iedereen kent wel de pakketten van SES waarmee kinderen zelf gipsbeeldjes kunnen maken. Met grotere kinderen kun je het ook een stapje moeilijker en uitdagender maken. Je kunt blokken gips gieten, die de kinderen zelf als echte beeldhouwers gaan bewerken. Dit is wel een knutselwerkje waar ze een paar uur mee bezig zijn. Want al het overtollige gips moet beetje bij beetje met een mesje worden verwijderd.

Wat heb je nodig?

Schaf het volgende aan:

  1. zak/pak gips
  2. lege drinkpakjes of yoghurtbekers
  3. maatkan
  4. spatel om mee te roeren
  5. aardappelschilmesje
  6. eventueel andere voorwerpen die je kind handig vindt werken, bijvoorbeeld gutsjes of schroevendraaiers (vijltjes niet, die slibben dicht)

Hoe ga je te werk?

Zakken (model)gips zijn te koop bij bouwmarkten en hobbywinkels. Bijvoorbeeld van Knauf of Krone. (Als je nog een rest gipspoeder hebt staan van een ander klusproject in huis kun je dat ook gebruiken. De kwaliteit is dan iets minder, dus er zitten wat sneller luchtbelletjes in.) Maak volgens de aanwijzingen op de verpakking het gips klaar om te gieten. Je kunt hiervoor een maatkan gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de verpakking van een groot pak sap of een lege melk-jerrycan.

Neem voor elk kind een leeg pakje drinken. Knip de bovenkant eraf en spoel de verpakking schoon. Zorg dat de verpakking goed droog is. Giet het klaargemaakte gips in de schoongemaakte pakjes drinken (je kunt zelf kiezen hoe vol; hoe groter het blok gips hoe langer kinderen er mee bezig zijn). Klop zachtjes een minuut lang tegen de zijkant van het pakje drinken. Zo kunnen de luchtbelletjes ontsnappen die nog in het gips zitten.

Laat het gips helemaal hard worden. Na ca. 3 uur is het gips hard genoeg. Knip de pakjes voorzichtig open en haal de gipsvormen eruit. De kinderen kunnen nu met potlood de vorm tekenen die ze uit willen hakken. Het is voor hen een hele uitdaging omdat het nu geen plat plaatje wordt, maar een driedimensionaal beeldje.

De kinderen kunnen nu zelf met een aardappelschilmesje het beeldje uit het gipsblok snijden en hakken. Eerst gaan ze de grove vorm uithakken. Pas als dat helemaal klaar is, beginnen ze aan de afwerking en de details. Laat ze boven een oude krant werken en elke keer dat ze stoppen de gipskruimels in de prullenbak gieten.

Als een kind de smaak te pakken heeft en nog grotere beelden wil maken, kun je grotere verpakkingen nemen. Zoek een vorm die bij het beeldje past dat een kind wil maken. (Voor een toren zoek je een smal hoog pak en geen vierkant, breed pak. Voor een medaille of een waxinelichthouder bijvoorbeeld de bodem van een yoghurtbeker). Dat scheelt overbodig snijwerk. Achteraf kunnen de beeldjes beschilderd worden.