Chamotteklei

Ineke de Jong-den Hartog

Wat is het?

Chamotteklei wordt verkocht in pakken van 10 kilo. Zo’n pak noemen ze een ‘brood’. Je hebt fijne en grove klei. De fijne klei kun je heel glad afwerken. Bij de grove klei zitten er nog kleine steentjes in. Daar kun je weer mooie ruwe oppervlakken mee maken. Als je voor de eerste keer chamotteklei koopt zou ik de fijne klei nemen. De kleur maakt niet zoveel uit.

Wat heb je nodig?

Schaf het volgende aan:

  1. een brood chamotteklei
  2. een of meer stukken board als ondergrond
  3. een stuk ijzerdraad om de plakken klei af te snijden
  4. een stevige plastic zak
  5. een aardappelschilmesje om de klei te bewerken
  6. evt. een paar extra kleispatels

Werk van Marieke Luiten - Van Meijeren

Zelfhardend

Net zoals de luchtdrogende of zelfhardende klei (bijvoorbeeld van Dasty) wordt chamotteklei uit zichzelf hard. Dus eigenlijk zijn allebei de kleisoorten zelfhardend. Het verschil met de luchtdrogende klei is dat hij zo opdroogt dat het werkstuk bijna onbreekbaar wordt. Chamotteklei blijft breekbaar zolang het niet gebakken is. Zelf vind ik chamotteklei veel fijner werken dan de pakjes zelfhardende klei uit de speelgoedwinkel. Het kneedt makkelijker en doordat je een pak van 10 kilo in huis hebt hoef je ook niet bang te zijn of je wel genoeg hebt als je een wat groter werkstuk wilt maken.

Bewaartips

Chamotteklei blijft afgesloten in een stevige plastic zak lang goed. Spuit een dun laagje water over het uiteinde en bindt de zak goed dicht. Als de klei toch iets te hard geworden is kun je het weer zacht krijgen door het in een bak met water te zetten. Werkstukken hoef je niet in één keer af te maken. Als je een dun laagje water over je werkstuk doet en je sluit het goed af met een plastic zak is het geen probleem als je pas een week later weer verder kunt gaan.

Kapotte onderdelen kun je weer aan elkaar vastlijmen met een papje die je maakt van een klein beetje klei met water. Maak de kapotte uiteinden vochtig. Smeer het in met de ‘lijm’ en plak de onderdelen aan elkaar.