Teamuitjes en nascholing

...zelfvertrouwen van leerkrachten vergroten...

Voor schoolteams en groepen studenten verzorg ik workshops en lezingen. Daarin integreer ik meestal een stukje (lokale) kunstgeschiedenis met beeldende vorming. Op christelijke scholen leg ik vaak ook verbanden met de Bijbel of de kerkgeschiedenis. Tijdens de workshops gebruik ik zoveel mogelijk materialen die op school aanwezig zijn. Door spullen te gebruiken die op school aanwezig zijn wordt het voor leerkrachten makkelijker om ze vervolgens ook te gebruiken in de klas. Mijn doel is dat het zelfvertrouwen van leerkrachten vergroot wordt. Door ze de juiste kennis en vaardigheden mee te geven wordt het leuker en makkelijker om cultuuronderwijs te geven.


Een greep uit de mogelijkheden:

  • Dordrecht tijdens de Dordtse synode: een themamiddag, die interessant is voor reformatorische scholen in (de omgeving van) Dordrecht. Na een kunsthistorische lezing gaat het team schilderend aan de slag met het stadsgezicht van Adriaan Willaert. Daarbij gaan leerkrachten ook aan de slag met kleuren mengen. Duur ca. 3 uur.
  • Workshops en lezingen op maat, geïnspireerd op het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. Duur 1, 2 of 3 uur.
  • 7 tips voor het lesgeven over kunst. Duur 1, 1 ½ of 2 uur. Bij een les van één uur is er alleen ruimte voor een lezing. Bij langere lessen is er ook ruimte voor praktijkopdrachten.
  • Cultuuronderwijs voor elk kind. Hoe betrek je alle kinderen bij de les? Duur 1 uur. Eventueel uit te breiden met praktijkopdrachten.
  • Tekenen met Marion Deuchars. Het team maakt op een speelse manier kennis met allerlei tekentechnieken. Duur 2 of 3 uur.

Teken- en schildermaterialen voor kinderen. Foto: Barend de Jong Ook koekjes bakken kun je zien als creatief bezig zijn. Foto: Ineke de Jong
Als je aansluit bij de belevingswereld van kinderen, staan ze veel meer open voor nieuwe informatie die je aanbiedt. Beeld: Barend de Jong De zee met walvissen en haaien. Vetkrijttekening door een kind van 7 jaar. Beeld: Anna de Jong
De kinderen bouwen een huis van snoep dat er ook ‘mooi’ uit moet zien. Foto: Ineke de Jong Sommige kinderen leren de psalm voor school makkelijker als je eenvoudige plaatjes boven de tekst tekent. Beeld: Ineke de Jong